МЕДИЦИНАЛЫҚ МАСКАЛАРДАҒЫ БЕТ-ӘЛПЕТТІ ТАНУ ҮШІН YOLO ЖЕЛІСІН ОҚЫТУ - Темырканова, Э.К.; Саурамбекова, А.Б. (Academic Scientific Journal of Computer Science, 2021)
Бет маскаларын анықтау - бұл Covid-19-дың алдын-алу үшін қауіпсіздік мақсатындағы өте маңызды мәселе. Медициналық салада ауру белгілері бар-жоғына қарамастан, жұқтырған адамнан жұқтыру қаупін маска азайтады. Осылайша, адам бет-әлпетіндегі масканы анықтау өте маңызды және күрделі міндетке айналады. Бетті тану жүйелерінің тиімділігі медициналық маскалар, бас киімдер және көзілдірік сияқты кедергілерге байланысты айтарлықтай нашарлауы мүмкін. Қазіргі уақытта суреттегі нысандарды танудың бірнеше түрлі әдістері бар. Ең танымал әдістердің бірі- конволюциялық нейрондық желілер, сондай- ақ олардың модификациялары. Бұл мақалада YOLO желісінің қысқаша сипаттамасы, маскамен және маскасыз бет-әлпетті анықтай алатын желіні оқытудың мысалы және жұмыс нәтижелері келтірілген. Тану моделі бірдей деректері бар әртүрлі алдын-ала дайындалған нысандарды тану модельдерінде оқытылды және шектеулі сәйкестендіру үшін жақсы дәлдікке жету үшін бірнеше ортада бағаланды.