УЛЬТРАДЫБЫС ЖАҒДАЙЫНДА 4-АМИНОБЕНЗОЙ ҚЫШҚЫЛЫНЫҢ МОДИФИКАЦИЯЛАНҒАН ТУЫНДЫСЫН СИНТЕЗДЕУ - A.Х. Жакина; Д.С. Абдрахманова (Academic Scientific Journal of Chemistry, 2020)
Қысқаша хабарламада 3-[(4-этоксикарбонил)фенилкарбамойл]-2-пропен қышқылынан этил 4-(2,5-диоксо-2,5-дигидро-1Н-пирролил)бензоатты ультрадыбыстық белсендендіруді пайдалана отырып, оны одан әрі циклдендіру кезінде, фуран циклін ашу сатысы арқылы синтездеу мүмкіндігі қарастырылған. Бастапқы реагенттер ретінде п-аминобензой қышқылының этил эфирі және малеин ангидриді қолданылды. Реакция бастапқы реагенттердің эквимольдік қатынасында бірқалыпты жүреді. Ультрадыбыстық қондырғы ретінде 22 кГц жиіліктегі және магнитострикциялық түрлендіргіші бар ультрадыбыстық генератормен жабдықталған ИЛ-10 ультрадыбыстық құрылғы қолданылды. Ультрадыбысты қолдану химиялық процесті қарқынды жүргізуге, реакция жылдамдығын арттыруға және соңғы өнімнің шығымдылығын арттыруға мүмкіндік береді. Алынған қосылыстың құрылымы мен құрамы ИҚ- және ЯМР 1 Н спектроскопиясы арқылы расталды