СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ СИСТЕМЫ ГОСУДАРСТВЕННОГО РЕГУЛИРОВАНИЯ ВНЕШНЕЭКОНОМИЧЕСКОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ В ПОСТСОВЕТСКИХ СТРАНАХ (НА ПРИМЕРЕ КАЗАХСТАНА) - Мекин Мәдениет , Мекин Мәдениет; Куракбаева Татьяна, Куракбаева Татьяна; Серикбаев Серик, Серикбаев Серик; Кайрлиева Жанар, Кайрлиева Жанар; Кулбай Бауыржан, Кулбай Бауыржан (Scientific Journal of Pedagogy and Economics, 2024)
Зерттеудің мақсаты сыртқы сауда қызметін мемлекеттік реттеу жүйесінің қалыптасу кезеңдерін, реттеу жүйесі мен ішкі жүйелерін, сондай-ақ осы мемлекеттік араласудың артықшылықтары мен кемшіліктерін талдау болып табылады. Зерттеуде экономикалық процестер мен құбылыстарды түсінудің жалпы ғылыми және арнайы әдістері қолданылды. Жүйелілік принципі жүйе ішіндегі себеп-салдар, құрылымдық-функционалдық байланыстарды зерттеуге мүмкіндік берді. Сыртқы сауда қызметін мемлекеттік реттеу жүйесінің қалыптасу кезеңдері көрсетілген. Бұл жүйенің артықшылықтары мен кемшіліктері бар екендігі атап өтіледі: елдердің өзара тәуелділігі туындайды, санкциялар енгізу және сауда соғыстарын жүргізу қаупі бар. Қазақстанда сыртқы және ішкі ортадағы өзгерістерге жедел және барабар жауап беруге қабілетті сыртқы экономикалық қызметті мемлекеттік реттеудің тұтас, заңнамалық түрде ресімделетін жүйесі құрылуда. Бақылау индустриалды дамыған Еуропа елдерінде, сондай-ақ посткеңестік кеңістіктегі сыртқы сауда қызметін мемлекеттік реттеу тарихын зерттеу мағынасында түсініледі. Қойылған мақсаттарды жүзеге асыру үшін сыртқы сауда қызметін мемлекеттік реттеу жүйесінде отандық және шетелдік сарапшылардың пікірлерін ескере отырып белгілеген нақты міндеттер болуы керек. Авторлар Қазақстанға еуразиялық экономикалық интеграцияны